Медитации

11719844_10205660981738581_750896790_n
Защо медитация?…..

Свами Рами, индийски духовен учител и йога казва: „ Ние сме граждани на два свята и за да сме успешни е нужно да се научим как да построим мост между тези два свята.”

Медитацията е специфична техника за успокояване на ума и за постигане на състояние, в което той е фокусиран върху вътрешният свят. Медитацията балансира, хармонизира, успокоява. Нека вникнем по-дълбоко в думата” медитация”. Коренът й е подобен на думите медицина, медицински ,което означава …обръщам, насочвам  вниманието навътре…Медиум означава посредник….по средата ..между тялото и ума/съзнанието. Това е съвършеният език между тези величини.Обръщам внимание или подобрявам комуникацията между тялото и ума/съзнанието/подсъзнанието. Поради динамичното ежедневие, стресът и напрежението, ние сме забравили как да разчитаме сигналите на тялото, а то е един уникален наш партньор в този живот и бихме си спестили доста неблагополучия, ако поне за миг се заслушаме в неговият глас. Още от детските години ни учат как да комуникираме със света около нас, но никой нищо не казва за това как да общуваме с нас самите. Изучаваме биология, география, математика, история, но нищо свързано с нашата душевност, с този необятен свят, който се намира в нас самите. Търсим пример за подражание, а всъщност ние сме уникални и няма как да приличаме на някой друг, освен на нас самите. Гонейки миражи забравяме себе си.Така се появяват чувство за неудовлетвореност, вина, агресия….а оттам и най-различни зависимости и заболявания. Е, медитацията ни дава силата да опознаем не само себе си, но и начина по който съществува този свят. Тя има и терапевтичен ефект. Релаксира мускулното напрежение и нервно-вегетативната система. Подсилва творческият подем, подобрява интуицията. В съвременният свят повечето болести са повлияни или предизвикани от нашите мисли. Тези болести няма как да бъдат лекувани само с похватите на ортодоксалната медицина. Медитацията подтиква хората да се обърнат към себе си и да активират собствените си сили, за да се справят по-добре с житейските си неволи. Умът има способността да предвижда постоянно няколко хода напред, мислите текат неуморно и непрестанно, но той не знае как да живее в настоящият момент, тук и сега. Чрез медитацията изживяваме този момент и тя е нашата връзка с вечност.

 

На канала ни в Ю Тюб “ Център за духовни практики“ ще намерите още много медитации, с които може да работите самостоятелно върху духовното си развитие.

https://www.youtube.com/channel/UCGfy8iSOFIUk7b06lQ5lLTw

Медитации

Работа с личния потенциал – 15.11.2017 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *